Aktualności pracowniane

Jesienne kompozycje – nie tylko plastyczne

Jesienne doznania multisensoryczne. Jak dobrze wiecie, komponowanie, to nie tylko plastyka…

Jesień, jesień ach to ty… śpiewał znany polski bard. Jesień, szczególnie tegoroczna, rozpieszcza nas nie tylko słońcem. Obdarza nas niezliczonymi, efektownymi wariacjami barwnymi – od przybrudzonej, brunatnej zieleni, przez żarzące się czerwone ogniki, aż po promieniujące ciepłem żółcienie. Nic, tylko iść w las i malować!

Jesień to jednak nie tylko czas niesamowitych malarskich kompozycji. To też jesienne smaki i kompozycje uderzające w nasze zmysły czuciowe….

A tak właśnie, lubicie dynie? Jeszcze chwile i wiele osób w okolicach 31 będzie je importować z Ameryki… My jednak chcemy Wam zaproponować niezwykłą kompozycję wizualną… i kulinarną, no bo przecież aktu komponowania dokonujemy nie tylko na papierze!

Zupa-krem z dyni

  • 1 kg dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • gęsta śmietana
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki ziaren słonecznika lub odrobina pietruszki (opcjonalnie)

Dynię kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną wody i dusimy.
Gdy dynia zmięknie, zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Następnie całość miksujemy, aż powstanie gęsty krem (jeżeli ktoś lub rzadsze zupy, należy dolać trochę wody do kremu). Doprawiamy do smaku.
Zupę podajmy z keksem gęstej śmietany

Można także, już na talerzu, zupę posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub odrobiną świeżej pietruszki.

Smacznego!